Nyugalom "szigete"

Mindig kíváncsisággal és élvezettel olvasom mások nyaralásról szóló úti beszámolóját. Szerintem sokan vagyunk így ezzel: érdekel minket, hogy ki merre járt, hogy utazott, esetleg milyen üdülési célt engedhetett meg magának. Emellett vágyunk a hétköznapokon is az egzotikumra, mások beszámolója minket is újra elrepít a "nyugalom szigetére", újra érezzük a tengeri szellő borzoló simogatását bőrünkön és nosztalgiával gondolunk vissza az elmúlt időszakra.

Megszámlálhatatlan csodálatos szeglete van a világnak, sokszor a megye határt sem kell elhagynunk, hogy újat fedezzünk fel megszokottnak hitt kis világunkban. Így van ez akkor is, ha valaki, mint például mi újra és újra ugyanoda térünk vissza nyaranta. Érkezik az otthonos meghittség érzése keveredve a "hát ezt eddig nem is vettem észre" feleszmélésével és azzal a törekvéssel, hogy tavaly erre nem volt idő, na akkor majd idén megnézem, lefényképezem, megélem :)

Sokszor olvasom, hogy az üdülőhelyeken sok a giccs, a turista csalogatás, de miért baj ez? A helyek törekednek arra, hogy vonzóak legyenek, hol modernizációval, hol azzal a próbálkozással, hogy visszaállítsák a régmúlt szépségeit, esetleg giccsesen? Valamikor jobban jön össze, néha kevésbé. "Naés?"

Egzotikum. Számomra egy kedves halászfalu a kikötőben lengedező csónakokkal és naplemente régimódi fürdőzőkkel, ez egyúttal a nyugalom :) Kőházak, kóbor macskák a lakók által kitett tálkák mellett, kőládikákban virágok, kagylóból készült ajtódíszek, dél körül a szieszta csendje, este pedig a hold ezüstös hídja a tengeren :)

Spontán időutazás. Frangepán bástya és vár, halászok, bor termelők, ünnepségeket adó múlt századbeli dámák és urak part menti előkelő, mediterrán de egyúttal  monarchiát idéző villákban, akik a Budapest-Fiume vasútvonalon érkeznek meg lassú méltósággal a hegyek által vezetett szerpentineken át. Visszatérve a jelenbe belecsöppenünk a monarchia és a modern kikötő város keverékébe. A korzón elegáns üzletek és kávézók vezetnek tovább a modern városok világába. A ölelő hegyeken a várost 10-20 emeletes panel lakóházak őrzik bástyaként és egy újabb korszak hírvivőiként megférve a másik hegyen található középkori várral :)

Rózsaszín sziklák, lila felhők, kék tengertömeg.















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések